הדברה מהירה ומקצועית ע"י מדבירים מומלצים באזורך.

הדברת זבוב החול

זבוב החול ללא ספק מסוכן וידוע בהפצת מחלות רבות בינהם "שושנת יריחו", נכנס לתודעה בישראל בשנת 2016 כאשר המקרים גדלו. במדבירים פלוס, תוכלו לדעת יותר על זבוב החול, על טיפול בעקיצות ועל סוגי המחלות שהוא מעביר. כמו כן, ניתן להזמין שירות של מדביר העוסק בהדברת זבוב החולות ולקבל דרכנו עד שלוש פניות של מדבירים מאזורכם.

הכירו את זבוב החול (בקה)

למרות שמו, זבוב החול אינו זבוב אלא דווקא סוג של יתוש. מדובר בחרק קטן, כבוגר מגיע לגודל של 2-3 ממ' בלבד, בעל יכולת תעופה פחותה משל יתושים מסוגים אחרים. זבובי חול מנטרים לגובה נמוך של עד כמה עשרות סנטימטרים ועוברים באוויר מרחקים של מטרים בודדים בלבד.

זכרים ונקבות זבוב החול ניזונים מסוכרים המופרשים על ידי כנימות ופרחים. בנוסף, כמו במינים אחרים של יתושים (ראו יתוש האסייתי כדוגמא), נקבות זבוב החול עוקצות בעלי חיים (שפני סלע למשל), וגם בני אדם, כדי למצוץ דם וכך להשיג חלבונים הנחוצים להן כדי להטיל ביצים.

מי שנעקצים על ידי נקבת זבוב החול עלולים לחלות ב"לישמניה של העור", מחלה הנגרמת על ידי טפיל חד תאי ויכולה לגרום להתפתחות פצעים על העור. בגלל צורת הפצע ואזור התפוצה האופייני בעבר של זבוב החול דבק במחלת הלישמניה של העור הכינוי "שושנת יריחו". מחלות נוספות (חמורות עוד יותר) העלולות להיגרם מעקיצת זבוב חול הן לישמניה של האברים הפנימיים ולישמניה של הריריות.

זבוב החול

מעניין ציין כי במקרה של זבוב החול, התפוצה כבר אינה מוגבלת כבעבר וניתן למצוא אותם בשטחים פתוחים וגם בבתי מגורים באזורים רבים בארץ.
זבוב החול מתפתח באופן אופטימאלי באזורים צוננים ולחים, במחילות של מכרסמים ובעלי חוליות. תפוצת זבוב החול בארץ התפשטה בשנים האחרונות, וישנם דיווחים על עקיצות באזור הצפון, בבקעת הירדן, בערבה, בירושלים, ובאזורים פתוחים במרכז.

אם אתם סובלים מנוכחות זבוב החול בבית – אל תחכו לעקיצה כואבת ואף מסוכנת. מלאו פרטיכם כדי שנשלח אליכם הצעות מחיר של מדבירים מקצועיים, וטפלו במפגע ללא דיחוי.

האם זבוב החול מסוכן?

זבוב החול אשר נקרא גם "בקה", מסוכן מאוד ועשוי להעביר מחלות, יש להבדיל - לא כל זבוב נגוע ומעביר את שושנת יריחו אשר נקראת גם "לישמניה". אשר גורמת להתנפחות של העור ובהמשך גם לצלקת במראה לא סימפטי כלכך. הנגע על העור עשוי להישאר כמה חודשים עד שיעלם ויותר אחריו צלקת.

זבוב החול מסוכן לאדם

כיצד לטפל בעקיצת זבוב החול?

הטיפול בעקיצה (במידה ואותרה שושנת יריחו), הוא ארוך ולא תמיד נעים כלכך. הוא מתחיל במריחת משחה אנטיביוטיקה, צריכה עם חנקן נוזלי של הנגע, זריקת פנטוסטם אשר מיועדת להרוג את הטפילים ואף מריחת  משחה פוטודינמי אשר מגבירה את הרגישות לאור. כמו כן מספר ויטמינים ומינרלים בצורת עירוי או כדורים במהלך התקופה. *אין להתייחס למידע כייעוץ או כתחליף לרופא.

מה עושים אם מזהים המצאות זבובי חול?

מכיוון שעקיצות זבובי החול הן לא רק מגרדות ומכאיבות אלא גם מהוות סכנה בריאותית ממשית חשוב מאוד לנקוט פעולה מיד עם זיהוי המצאותם באזור. ישנם אמצעי התגוננות טובים שבכוחם לצמצם מאוד את הסיכוי להיעקץ, כך למשל יש להתקין רשתות שימנעו כניסת היתושים דרך החלונות, למרוח אזורים חשופים של הגוף בחומר דוחה יתושים, להקפיד לסגור דלתות וחלונות בשעות הערב והלילה, ללבוש בגדים ארוכים כשיוצאים החוצה, במיוחד בשעות הערב. ישנם מתקנים המפיצים, באידוי, ריח הדוחה את היתושים, גם שימוש במזגנים ומאווררים מפחית את הסיכוי להיעקץ. אם זאת אנו תמיד ממליצים להזמין הדברת מזיקים לבית במידה ורואים את זבובי החול.

החוק מחייב הדברת זבוב החול בישראל

כדאי לדעת שבגלל שזבוב החול גורם למחלת הלישמניה הוכנס בשנת 1940 לפקודת בריאות העם סעיף המחייב רשויות מקומיות לפעול להדברת זבוב החול בשטחים ציבוריים. בעלי שטח פרטי בו התגלו זבובי חול גם הם חייבים על פי חוק לפעול באופן עצמאי להדברת המפגע. אם מתעורר חשד להימצאות זבוב החול בחצר, בבית, בסביבת שכונות מגורים או בשטחים פתוחים יש לפעול כדי להדביר את המפגע. יש ליידע את הרשויות ולעמוד על כך שינקטו הפעולות הדרושות. מומלץ לפנות למדביר מקצועי שידע להמליץ על פתרונות הדברה ולתאם מאמץ משותף של בעלי שטחים פרטיים והרשויות למיגור המפגע מן האזור כולו. בשנים האחרונות התקבלו כמה החלטות ממשלה הנוגעות להתמודדות והפחתת תפוצתם ומחלת הלישמניה.

ריסוס נגד זבוב החול

הדברת זבוב החול נעשיית על ידי מדבירים מוסמכים בלבד. חומרי ההדברה העיקריים שבכוחם לחסל מפגע זה, הם תכשירים המכילים חומר פעיל בשם Beta-cyfluthrin. ריסוס חומר הדברת יתושים יבוצע באזורים בהם זבובי החול מוצאים מקלט במשך היום. בנוסף ירוססו רשתות החלונות, מדרכות, קירות אבן, משטחי בטון, חצר הבית, מבנים תעשייתיים ועוד, כל זאת כדי להפחית את הסיכוי שזבובי חול יגיעו לאזור בו אנו שוהים.

בעבר רבים בארץ סבלו מפצעי שושנת יריחו בעלי ניראות ניכרת, שהותירו צלקות משמעותיות – גם לאחר שנרפאו. מכיוון שהגוף מחוסן לאחר החלמה הבדואים בארץ נהגו לחשוף את הישבן כדי להיעקץ כך שהצלקת הייתה נוצרת במקום מוסתר. כיום מקרי לישמניה של העור הם נדירים, ועם זאת – חשוב לטפל באופן מיידי בכל מקרה של חשד לעקיצה על ידי זבוב החול – מלאו פרטיכם, וקבלו בתוך זמן קצר (עד 3) הצעות מחיר.